Műkincsvadászok /The Monuments Men/

Műtárgymenekítők a frontvonalban

monuments_men.jpg

Tartalom

Igaz történet alapján

A II. világháború egyben a világ legnagyobb, legszervezettebb műkincsrablásának a története is. A németek figyelme mindenre kiterjedt, és a meghódított országok gazdagságát is akarták. De ahol rablók vannak, ott zsaruk is kerülnek. Európa még lángokban állt, amikor Roosevelt elnök kiadta a parancsot, hogy küldjenek egy különleges egységet a Birodalomba. A feladatuk: a frontvonalak mögött ragadt műtárgyak visszaszerzése és biztonságos helyre juttatása. És megalakul minden idők legkülönösebb kommandója: hét múzeumigazgató, művészettörténész és kurátor fegyvert és felszerelést kap, hogy ellenséges területen járjon túl a nácik eszén, csempéssze nyugatra, amit bír, és ha lehet, maradjon életben.

Trailer:

Színészek és karakterjeik

Frank Stokes: George Clooney

James Granger: Matt Damon

Garfield: John Goodman

Richard Campbell: Bill Murray

Claire Simone: Cate Blanchett

Harpen: Diarmaid Murtagh

Jean Claude Clermont: Jean Dujardin

Donald Jeffries: Hugh Bonneville

Preston Savitz: Bob Balaban

 

Élménybeszámoló, nem filmkritika!

sajatvelemeny.jpgKönnyed családi tévézésnek indult az az este is, de mivel semmi nézhetőt nem találtunk, anyám(!) felvetette: Nézzük meg azt a kincsvadászos filmet! Nosza, a nővérem már kereste is, és bár elsőre húztam a számat (kinek van kedve este nyolckor egy komoly hangvételű filmhez?!), én is leültem közéjük.

Persze, anya az első fél óra előtt bealudt (szokása…), inkább másnapra halasztottuk, de akkor egyhuzamban végignéztük az egész filmet.

És megérte! Abszolút! Tény, hogy nem a legakciódúsabb alkotás a filmezés történetében (sőt, valaki szerint dögunalom, velük most bocs, de nem foglalkoznék…), és az is vitathatatlan tény, hogy nőként nem kifejezetten szeretem az öldöklős, csupa-vér-mindenhol-és-egész-végig-úszunk-az-izzadtságban-és-mocsokban filmeket. Ez a film, noha a II. világháborúban játszódik, nem tocsog a vérben. Vannak halálesetek, és „kimegyünk” a frontra is, de nem itt van a hangsúly. Aki esetleg azért szapulná a filmet, mert nem lövöldöznek benne folyamatosan, annak szeretném elmondani, hogy nem is ezért forgatták ezt a filmet. Aki ilyen jellegű moziélményre vágyik, azt hiszem, a Fury-val érdemes lenne próbálkoznia.

spoileralert.jpg

A film (számomra) jól operál az érzelmekkel: mindkét bajtárs halála tragikus és szomorú jelenet, a többiek kellő komolysággal és érzelmekkel állnak a dologhoz. Igen, ezek szomorú és megható jelenetek. De nem ezen van a fő hangsúly. Például én személy szerint sokkal jobban megrendültem érzelmileg, amikor azt láttam, hogy a nácik felégetik a maguk mögött hagyott műkincseket. Látni, ahogy egyméteres lángcsóvával veszik oda legalább négy-ötezer kép, ha nem több, pusztán a Führer kapzsisága és irigysége miatt… az erős sírhatnékot és üvöltési vágyat ébresztett bennem. Az is egy megdöbbentő tény volt, hogy milyen történelmi tényeket dob a film a gyanútlan néző elé. Tizenhatezer kép és műtárgy egyetlen bányában elrejtve?! Főleg, hogy közben legalább még 2-3 ilyen rejtekhelyet ismertek a szövetségesek… És amik nagy valószínűséggel ugyanilyen méretekkel rendelkeznek… Letaglózó egy rendes műkedvelő ember számára… A vásznon/képernyőn megjelenő remekművek viszont örömet keltenek az emberben, főleg, ha felismer közülük egyet-kettőt.

spoilervege.jpg

A csapat pedig, aki összeszedi a nyugati világ legcsodásabb műalkotásait, igazán szimpatikus. Sajnálatos módon nem ismerjük meg túlságosan egyik karaktert sem, mindről csak felületes képet tudunk agentiszarnyasoltar.jpglkotni, ennek ellenére jó nézni őket. Igazából mind amolyan „őrült tudósként” van jelen a csapatban, főleg, hogy gyakorlatilag bruges-imadonna_michelangelo.jpgkét mű körül forog igazán a csapat: az egyik a Michelangelo-féle bruges-i Madonna (balra), a másik pedig a csodálatos és hatalmas genti szárnyasoltár (jobbra).

A színészeket is jól válogatták össze; természetesen George Clooney-val az élen; de a többiek is hozzá szerintem a tőlük megszokott színvonalat.

Számomra a film legizgalmasabb jelente az volt, amikor a szövetséges szovjetek elől próbálták szintén menteni a műtárgyakat, és a legnagyobb fejfájást a csapat által oly nagyon áhított szobor és oltárkép-darab okozták.

A film persze Hollywood-hoz hűen jó kis happy end-del zárul, és végül is nem panaszkodhatunk, mert több ezer felbecsülhetetlen műtárgy menekült meg és került vissza jogos tulajdonosához a való életben is.

Ajánlom…

  • …ha szereted a gyönyörű műtárgyakat
  • …ha szereted a megdöbbentő történelmi tényeket
  • …ha szereted az izgalmakat viszonylag kevés vér nélkül
  • …ha érdekel a II. világháború fronton kívüli része is
  • …ha szereted George Clooney-t :)

Nem ajánlom…

  • …ha „tipikus” II. világháborús filmet keresel
  • …ha nem köt le a művészet
  • …ha nem szereted, ha kicsit lassú vagy akciómentes a cselekmény